Ghidul columbofilului începător. De unde achiziționezi primul tău porumbel de maraton, cât costă și la ce să fii atent

3 Februarie 2020

Columbofilia este o pasiune, prin definiție, și totodată este știința creșterii porumbeilor călători. Există două tipuri de columbofili: cei care au moștenit, din familie, știința creșterii porumbeilor, și pentru că i-a atras domeniul, au învățat și se ocupă la rândul lor de columbofilie, și a doua categorie este reprezentată de cei care au descoperit columbofilia în mediul social, printre cunoscuți sau din diverse medii, au început să studieze și ulterior să investească în porumbei.

Altfel spus, nu poți deveni columbofil de mâine, dacă ai decis astăzi că te atrage domeniul. Arta columbofiliei se desăvarșește în timp, pe măsură ce acumulezi informații, experiențe.

În acest articol nu vom face referire la primele informații tehnice de care ai nevoie, despre cum trebuie să fie o volieră, cum separi porumbeii pe sexe, sau despre numărul de porumbei care încape într-un spațiu dat, ori cum îl construiești, ci îți vom oferi informații importante despre cum și de unde să achiziționezi primul tău porumbel maraton, cât ar trebui să coste și la ce să fii atent. Pentru că, după ce ai citit deja tot ce se putea despre porumbei și stăpânești teoria, practica este destul de difertă iar pericolul de a nu începe cu dreptul, este foarte probabil.

Am cerut sfaturile câtorva columbofili consacrați la categoria maraton și din ele am făcut o listă cu câțiva pași extrem de importanți pe care să îi ai în vedere, atunci când te pregătești de prima ta achiziție de porumbei.

Îți prezentăm mai jos lista aspectelor importante, pe care să le ai în vedere dacă ești începător în domeniul columbofiliei:

• Stabilește foarte bine, de la început, ce vrei să faci cu porumbeii.
• Nu cumpăra 100 de porumbei, cumpără câțiva în fiecare an, și asigură-te că le acorzi toată atenția ta.
• Urmărește în ce zonă zboară și orientează-te să cumperi porumbei de la cei mai buni crescători din zona ta.
• Fii foarte atent și la crescător, la caracterul celui de la care cumperi.
• Este recomandat să ai un mentor, un columbofil consacrat care să vrea să te ajute în primii tăi pași in columbofilie.
• Caută direct porumbei cu rezultate, campioni, ori pui care să provină din părinți campioni. La fel de bine, poți să te orientezi și către familiile campionilor, verișori, nepoți, strănepoți; cu siguranță prețurile vor fi mai mici, și vei avea porumbei buni.
• Cumpără pui primăvara sau toamna, când prețul lor este mai scăzut.
• Ocupă-te de porumbeii pe care i-ai cumpărat, chiar dacă genetic sunt foarte buni, pentru a-ți aduce rezultate foarte bune. Îngrijește păsările cu foarte mare atenție, de la igienă, tratamente și până la antrenamente corecte, pentru ca acestea să performeze.
• Fii foarte atent și la zona în care te afli și vrei să îți zbori păsările, să nu fie dezavantajate astfel. Dacă in zona ta sunt păduri, cel mai probabil sunt și păsări răpitoare.
• Caută să te informezi corect, și nu te demotiva dacă vezi opinii contradictorii. De multe ori, fiecare are dreptate în cazul lui, deci nu există o singură rețetă de succes.

Iată sfaturile, pe larg, de la columbofili cu experiență:

Ioan Feștilă: “Este foarte greu la momentul actual. Este foarte multă informație, și credeți-mă că este foarte multă informație greșită. Și toată lumea își dorește porumbei renumiți. Cel puțin tineretul este foarte bulversat. Ei ar trebui, foarte simplu, să-și caute un etalon, exact cum l-am găsit și eu la timpul meu, pe Ștefan Butucanu. Eu cu el am început, suntem și acum prieteni, ne vizităm, de exemplu eu nu prea folosesc metoda aceasta cu consangvinizări, dar când e cazul să fac ceva, nu fac de capul meu, nici după atâția ani, ci îl întreb pe el. Pentru că el știe foarte, foarte multe. Deci tinerii, cel mai bine, să-și găsească în primul rând un etalon, cu care să poată să colaboreze, să își aleagă porumbeii după niște criterii. E destul de greu și foarte complicat acum.

Îți trebuie în primul rând un columbofil cinstit. Acum poți să te duci undeva unde să găsești numai istorii, nimic palpabil. Trebuie cumva să gasești omul potrivit la locul potrivit. Și fiecare e cu norocul lui. Eu când îmi iau un porumbel, mi-l iau după criteriile mele. Mâna mea nu poate fi la fel cu a altcuiva. Fiecare, după cum știe el mai bine, dar sunt un mare meseriaș la treaba asta. Nu aduc porumbei foarte mulți în crescătorie, anul acesta din păcate am băgat 2, foarte mulți pentru mine, încerc permanent să-mi bag în matcă, mai degrabă tot porumbei de-ai mei. Ceea ce am și făcut anul ăsta, am băgat în matcă 3 frați, tata și cu mama, femele campioane, sunt în matcă la mine. Le-am pus din nou în pereche și au iesit 3 pui.

Cum vă spuneam, ca să poți să crești, în primul rând trebuie să gasești un mentor cinstit. Sunt mulți crescători foarte buni în România, cu porumbei la prețuri destul de bune. Vă dau exemplu de la mine – din masculul acela, 1987, cu Palmares As Maraton 3 ani și cu altă femelă care are Palmares As Maraton, vorbim de 2 porumbei, pentru mine prețul corect este de 250 de euro. Colaterali, unde sunt, 100 de euro este prețul corect. Dar dacă-mi vine un începător, cu 300 de lei, cu 250 de lei, fără probleme îi dau porumbei de mare calitate. Dar ei nu cred în lucrurile astea. Le-am dat cât le-am dat, și s-au dus acasă, au dat porumbeii prin altă parte și acum îi bat cu acei porumbei.

Deci acum trendul e că porumbelul scump e cel valoros. Nu este adevărat. Greșit. Eu sunt foarte cinstit cu columbofilii. Am rezultate foarte bune în tandem cu fiul meu, suntem Ioan și Cătălin Feștilă. Avem locul 3 la General Maturi, locurile 2 și 3 la As Fond, locul 2 la As Național, locul 4 la Crescători Maraton, 21 de titluri la provincie.

Eu am fost permanent bulversat de prețurile cu care se vând produsele în România. Toate produsele sunt foarte scumpe. De aceea am și ales să vindem produse de la Travipharma, în primul rând pentru că sunt produse foarte bune, este un program mult mai degajat și mult mai lejer față de programele altora. Noi comercializăm o mâncare pe care crescătorul poate să și-o achiziționeze și la 1,8 lei/kg, și poate să ajungă la max 3 lei/kg. Am făcut și mineralele la galeată, la un preț de 50 lei, unde la 10 găleți poți să primești una gratis, și ajungi la 45 lei găleata, iar acele găleți se vând la minim 70 lei. Din acest motiv mulți columbofili nu mai încep, mai ales tineretul, pentru ca prețurile sunt foarte ridicate.

M-am dus anul trecut la Olimpiadă, și am văzut aceleași minerale făcute, cu 55 lei. Și atunci mi-a atras atenția și mi-am dat seama că la noi în România, se vând numai produse scumpe, și nu e corect. Ăsta este și motivul care m-a determinat să vând produsele despre care v-am spus, foarte bune și la un preț corect.”

George Vochin: „Să ia un porumbel din zona în care este el, de la un om mai serios. Sunt foarte mulți oameni în România care au dat foarte mulți bani pe porumbei, oameni care au dat și sute de mii de euro. Dacă vrei să cumperi din România, trebuie să cauți un columbofil serios, și să alegi din cei mai buni porumbei. Primul meu porumbel, când m-am apucat, in 2007, a fost locul 2 Național și tatăl lui locul 1 Național, eu am plecat cu dreptul din prima. Apoi am mai luat. Dar să pleci cu un foarte bun reproducător și un foarte bun zburător este mai greu să te dezamăgească.

Dacă nu pornești bine, îți vine să te lași. Unii renunță, nu mai au curaj să meargă mai departe. E cam cu dus-întors. Referitor la preț, depinde de unde îl iei. Sunt oameni care vând foarte scump, oameni care vând foarte ieftin. De exemplu, dacă la mine vine un începător, eu îi spun un preț un pic mai jos decât vând în mod normal. Sunt oameni care nu fac asta, cer aceiași bani, indiferent cui.

Eu dacă îl văd începător și că vrea sa încerce, îl ajut, sunt un om mai inimos, mai bun. Dar, cum spuneam, depinde de unde te duci să cumperi. Sunt oameni care nu dau sub 1000 de euro niciun porumbel bun. Și mai depinde și pe lângă cine stai, să fie un om care să te învețe ceva. Pentru că sunt ani de zile în care trebuie să inveți continuu. Dacă nu stai pe lângă un om care să te învețe, poți să cumperi de unde vrei porumbei, să fie cei mai buni, că nu te descurci.

Eu când m-am apucat prima dată de porumbei, am fost în Olanda. Și pe vremea aceea, nu toată lumea mergea în Olanda. Eu și acum mă duc de cel puțin două ori pe an în Olanda.

Este dificil să poți să fii sigur. Eu dacă din 25-30 de porumbei, îmi reproduc 2-3, sunt foarte mulțumit. Asta este norma mea. Oricine vrea să se apuce de columbofilie, trebuie să-și pună în gând ce vrea să facă. Unul poate vrea o normă, altul să ia o cupă pe regiune, altul pe țară. După părerea mea, este destul de complicată treaba cu porumbeii.”

Gheorghe Preda: “Prima dată le-aș recomanda să fie foarte atenți la crescătorii din zonă de la el: să-și aleagă o persoană, două, drept model, cu rezultate foarte bune an de an, și apoi să meargă mai departe. Apoi, să fie atent la crescătorul pe care îl alege, să nu îl înșele, și ulterior să stea pe lângă crescător, să vadă cum face. Eu cred că un începător ar trebui să se rezume la sume mai mici, și să ia din porumbeii zburători primăvara, toamna. Eu, de exemplu, împerechez porumbeii și primăvara cam 23-24 de pui dispar, îi dau la prieteni degeaba.”

Claudiu Roman: „Părerea mea este că nu există o regulă. Te poți orienta după cineva din zona ta, sau pur și simplu de pe internet. Acum nu mai e o problemă să te informezi. Dar este destul de greu să te orientezi. Toți am vrea porumbei din cei mai buni. Dar nu există doar un porumbel care este extraordinar, sunt o grămadă, deci nu e așa complicat de găsit. Dacă se uită la un crescător care e de top, fiecare are în crescătorie câțiva porumbei care au reprodus.

Din aceia ar trebui să ia. Acum, referitor la preț, deât să ia 10-20 slabi, mai bine ia unul bun. Trebuie să urmărească mai mult familia, că poate să ia, nu neapărat din reproducătorul nr 1, unde garantat prețul va fi destul de mare, poate să ia și din neamurile lui, mai ales că dacă familia e mai răsărită, au fost mai multe exemplare care au dat rezultate, nu neapărat cel care la momentul X a ieșit nr 1. Pot să mai fie și verișori, nepoți, strănepoți. Dintr-o familie, sunt mulți care dau rezultate, și atunci poate să ia și nepoți, poate să ia dintr-un frate, și are șanse să reușească.

Acum depinde cum îi este și norocul. Și apoi, depinde și cum are grijă de el, că unui porumbel îi trebuie și masă, și casă, și antrenament dar și noroc, toate la un loc, e un ansamblu, toate fac parte dintr-o echipă. Că altfel, degeaba ai un porumbel bun, dacă nu te ocupi, sau crescătoria e praf, sau zona în care stai tu e dezavantajată. Mai contează și zona. Că dacă stai lângă o pădure, de exemplu, pot fi răpitoare. Și poți să-ți faci o idee greșită, că poate îți ia anumiți porumbei, și tu să crezi că porumbeii n-au fost buni. Sau poate tu l-ai avut pe ăla bun în coteț dar l-ai dat. Să aibă și răbdare, să nu dramatizeze. Până la urmă e un sport, câștigăm, pierdem.

Ce nu-mi place mie și se întâmplă în multe zone, sunt injecțiile. Pe unii îi ambiționează, pe alții îi demoralizează. Vezi pe internet tot felul de campanii, care nu sunt normale. Că la anul se învârte roata. Plus că, tot pe internet, cauți să te informezi despre o problemă și găsești variante care se bat cap în cap. Și într-adevar e greu, pentru cei care vor să înceapă, că nu mai știu ce să înțeleagă.

Acum, șansa ca un tânăr să facă rezultate, nu este doar una. De aceea zic că sunt multe căi prin care ajungi la succes. Deci nu e neapărat ceva bătut în cuie, că trebuie să faci doar într-un anume fel. Eu am urmărit multe cazuri pe internet, unii spun că procedează într-un fel, alții altfel, și culmea e că ambii au avut succes. De aceea zic că nu e o singură cale, deci să nu se demotiveze. Să înceapă fiecare cum crede, și apoi din experiențele pe care le-a avut, va decide singur ce variantă e mai bună pentru el. Și soluțiile pentru fiecare problemă le află, dacă are ambiție și vrea să meargă pe calea asta.”

Ionel Dobre: “Să achizitioneze un porumbel din zona lor, să se orienteze pentru ce categorie optează și să achiziționeze un porumbel pe categoria respectivă, să acorde atenție la caracterul omului de la care cumpără. Seriozitatea este foarte importantă pentru a achiziționa porumbei de calitate. De aceea, le recomand să fie atenți și la alegerea vânzătorului, nu numai a păsării ce urmează a fi cumpărate. Prețul unui porumbel cu șanse de reușită pleacă de la suma de 100 euro în sus. La fel de importantă este și modalitatea în care îngrijesti pasărea, dacă nu îi acorzi atenție la întreținere și tratamente, se poate să fie un pui bun care în schimb să nu dea rezultate”.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

FII PRIMUL CARE COMENTEAZĂ

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICĂ COMENTARIUL

Ghidul columbofilului începător. De unde achiziționezi primul tău porumbel de maraton, cât costă și la ce să fii atent

3 Februarie 2020

Columbofilia este o pasiune, prin definiție, și totodată este știința creșterii porumbeilor călători. Există două tipuri de columbofili: cei care au moștenit, din familie, știința creșterii porumbeilor, și pentru că i-a atras domeniul, au învățat și se ocupă la rândul lor de columbofilie, și a doua categorie este reprezentată de cei care au descoperit columbofilia în mediul social, printre cunoscuți sau din diverse medii, au început să studieze și ulterior să investească în porumbei.

Altfel spus, nu poți deveni columbofil de mâine, dacă ai decis astăzi că te atrage domeniul. Arta columbofiliei se desăvarșește în timp, pe măsură ce acumulezi informații, experiențe.

În acest articol nu vom face referire la primele informații tehnice de care ai nevoie, despre cum trebuie să fie o volieră, cum separi porumbeii pe sexe, sau despre numărul de porumbei care încape într-un spațiu dat, ori cum îl construiești, ci îți vom oferi informații importante despre cum și de unde să achiziționezi primul tău porumbel maraton, cât ar trebui să coste și la ce să fii atent. Pentru că, după ce ai citit deja tot ce se putea despre porumbei și stăpânești teoria, practica este destul de difertă iar pericolul de a nu începe cu dreptul, este foarte probabil.

Am cerut sfaturile câtorva columbofili consacrați la categoria maraton și din ele am făcut o listă cu câțiva pași extrem de importanți pe care să îi ai în vedere, atunci când te pregătești de prima ta achiziție de porumbei.

Îți prezentăm mai jos lista aspectelor importante, pe care să le ai în vedere dacă ești începător în domeniul columbofiliei:

• Stabilește foarte bine, de la început, ce vrei să faci cu porumbeii.
• Nu cumpăra 100 de porumbei, cumpără câțiva în fiecare an, și asigură-te că le acorzi toată atenția ta.
• Urmărește în ce zonă zboară și orientează-te să cumperi porumbei de la cei mai buni crescători din zona ta.
• Fii foarte atent și la crescător, la caracterul celui de la care cumperi.
• Este recomandat să ai un mentor, un columbofil consacrat care să vrea să te ajute în primii tăi pași in columbofilie.
• Caută direct porumbei cu rezultate, campioni, ori pui care să provină din părinți campioni. La fel de bine, poți să te orientezi și către familiile campionilor, verișori, nepoți, strănepoți; cu siguranță prețurile vor fi mai mici, și vei avea porumbei buni.
• Cumpără pui primăvara sau toamna, când prețul lor este mai scăzut.
• Ocupă-te de porumbeii pe care i-ai cumpărat, chiar dacă genetic sunt foarte buni, pentru a-ți aduce rezultate foarte bune. Îngrijește păsările cu foarte mare atenție, de la igienă, tratamente și până la antrenamente corecte, pentru ca acestea să performeze.
• Fii foarte atent și la zona în care te afli și vrei să îți zbori păsările, să nu fie dezavantajate astfel. Dacă in zona ta sunt păduri, cel mai probabil sunt și păsări răpitoare.
• Caută să te informezi corect, și nu te demotiva dacă vezi opinii contradictorii. De multe ori, fiecare are dreptate în cazul lui, deci nu există o singură rețetă de succes.

Iată sfaturile, pe larg, de la columbofili cu experiență:

Ioan Feștilă: “Este foarte greu la momentul actual. Este foarte multă informație, și credeți-mă că este foarte multă informație greșită. Și toată lumea își dorește porumbei renumiți. Cel puțin tineretul este foarte bulversat. Ei ar trebui, foarte simplu, să-și caute un etalon, exact cum l-am găsit și eu la timpul meu, pe Ștefan Butucanu. Eu cu el am început, suntem și acum prieteni, ne vizităm, de exemplu eu nu prea folosesc metoda aceasta cu consangvinizări, dar când e cazul să fac ceva, nu fac de capul meu, nici după atâția ani, ci îl întreb pe el. Pentru că el știe foarte, foarte multe. Deci tinerii, cel mai bine, să-și găsească în primul rând un etalon, cu care să poată să colaboreze, să își aleagă porumbeii după niște criterii. E destul de greu și foarte complicat acum.

Îți trebuie în primul rând un columbofil cinstit. Acum poți să te duci undeva unde să găsești numai istorii, nimic palpabil. Trebuie cumva să gasești omul potrivit la locul potrivit. Și fiecare e cu norocul lui. Eu când îmi iau un porumbel, mi-l iau după criteriile mele. Mâna mea nu poate fi la fel cu a altcuiva. Fiecare, după cum știe el mai bine, dar sunt un mare meseriaș la treaba asta. Nu aduc porumbei foarte mulți în crescătorie, anul acesta din păcate am băgat 2, foarte mulți pentru mine, încerc permanent să-mi bag în matcă, mai degrabă tot porumbei de-ai mei. Ceea ce am și făcut anul ăsta, am băgat în matcă 3 frați, tata și cu mama, femele campioane, sunt în matcă la mine. Le-am pus din nou în pereche și au iesit 3 pui.

Cum vă spuneam, ca să poți să crești, în primul rând trebuie să gasești un mentor cinstit. Sunt mulți crescători foarte buni în România, cu porumbei la prețuri destul de bune. Vă dau exemplu de la mine – din masculul acela, 1987, cu Palmares As Maraton 3 ani și cu altă femelă care are Palmares As Maraton, vorbim de 2 porumbei, pentru mine prețul corect este de 250 de euro. Colaterali, unde sunt, 100 de euro este prețul corect. Dar dacă-mi vine un începător, cu 300 de lei, cu 250 de lei, fără probleme îi dau porumbei de mare calitate. Dar ei nu cred în lucrurile astea. Le-am dat cât le-am dat, și s-au dus acasă, au dat porumbeii prin altă parte și acum îi bat cu acei porumbei.

Deci acum trendul e că porumbelul scump e cel valoros. Nu este adevărat. Greșit. Eu sunt foarte cinstit cu columbofilii. Am rezultate foarte bune în tandem cu fiul meu, suntem Ioan și Cătălin Feștilă. Avem locul 3 la General Maturi, locurile 2 și 3 la As Fond, locul 2 la As Național, locul 4 la Crescători Maraton, 21 de titluri la provincie.

Eu am fost permanent bulversat de prețurile cu care se vând produsele în România. Toate produsele sunt foarte scumpe. De aceea am și ales să vindem produse de la Travipharma, în primul rând pentru că sunt produse foarte bune, este un program mult mai degajat și mult mai lejer față de programele altora. Noi comercializăm o mâncare pe care crescătorul poate să și-o achiziționeze și la 1,8 lei/kg, și poate să ajungă la max 3 lei/kg. Am făcut și mineralele la galeată, la un preț de 50 lei, unde la 10 găleți poți să primești una gratis, și ajungi la 45 lei găleata, iar acele găleți se vând la minim 70 lei. Din acest motiv mulți columbofili nu mai încep, mai ales tineretul, pentru ca prețurile sunt foarte ridicate.

M-am dus anul trecut la Olimpiadă, și am văzut aceleași minerale făcute, cu 55 lei. Și atunci mi-a atras atenția și mi-am dat seama că la noi în România, se vând numai produse scumpe, și nu e corect. Ăsta este și motivul care m-a determinat să vând produsele despre care v-am spus, foarte bune și la un preț corect.”

George Vochin: „Să ia un porumbel din zona în care este el, de la un om mai serios. Sunt foarte mulți oameni în România care au dat foarte mulți bani pe porumbei, oameni care au dat și sute de mii de euro. Dacă vrei să cumperi din România, trebuie să cauți un columbofil serios, și să alegi din cei mai buni porumbei. Primul meu porumbel, când m-am apucat, in 2007, a fost locul 2 Național și tatăl lui locul 1 Național, eu am plecat cu dreptul din prima. Apoi am mai luat. Dar să pleci cu un foarte bun reproducător și un foarte bun zburător este mai greu să te dezamăgească.

Dacă nu pornești bine, îți vine să te lași. Unii renunță, nu mai au curaj să meargă mai departe. E cam cu dus-întors. Referitor la preț, depinde de unde îl iei. Sunt oameni care vând foarte scump, oameni care vând foarte ieftin. De exemplu, dacă la mine vine un începător, eu îi spun un preț un pic mai jos decât vând în mod normal. Sunt oameni care nu fac asta, cer aceiași bani, indiferent cui.

Eu dacă îl văd începător și că vrea sa încerce, îl ajut, sunt un om mai inimos, mai bun. Dar, cum spuneam, depinde de unde te duci să cumperi. Sunt oameni care nu dau sub 1000 de euro niciun porumbel bun. Și mai depinde și pe lângă cine stai, să fie un om care să te învețe ceva. Pentru că sunt ani de zile în care trebuie să inveți continuu. Dacă nu stai pe lângă un om care să te învețe, poți să cumperi de unde vrei porumbei, să fie cei mai buni, că nu te descurci.

Eu când m-am apucat prima dată de porumbei, am fost în Olanda. Și pe vremea aceea, nu toată lumea mergea în Olanda. Eu și acum mă duc de cel puțin două ori pe an în Olanda.

Este dificil să poți să fii sigur. Eu dacă din 25-30 de porumbei, îmi reproduc 2-3, sunt foarte mulțumit. Asta este norma mea. Oricine vrea să se apuce de columbofilie, trebuie să-și pună în gând ce vrea să facă. Unul poate vrea o normă, altul să ia o cupă pe regiune, altul pe țară. După părerea mea, este destul de complicată treaba cu porumbeii.”

Gheorghe Preda: “Prima dată le-aș recomanda să fie foarte atenți la crescătorii din zonă de la el: să-și aleagă o persoană, două, drept model, cu rezultate foarte bune an de an, și apoi să meargă mai departe. Apoi, să fie atent la crescătorul pe care îl alege, să nu îl înșele, și ulterior să stea pe lângă crescător, să vadă cum face. Eu cred că un începător ar trebui să se rezume la sume mai mici, și să ia din porumbeii zburători primăvara, toamna. Eu, de exemplu, împerechez porumbeii și primăvara cam 23-24 de pui dispar, îi dau la prieteni degeaba.”

Claudiu Roman: „Părerea mea este că nu există o regulă. Te poți orienta după cineva din zona ta, sau pur și simplu de pe internet. Acum nu mai e o problemă să te informezi. Dar este destul de greu să te orientezi. Toți am vrea porumbei din cei mai buni. Dar nu există doar un porumbel care este extraordinar, sunt o grămadă, deci nu e așa complicat de găsit. Dacă se uită la un crescător care e de top, fiecare are în crescătorie câțiva porumbei care au reprodus.

Din aceia ar trebui să ia. Acum, referitor la preț, deât să ia 10-20 slabi, mai bine ia unul bun. Trebuie să urmărească mai mult familia, că poate să ia, nu neapărat din reproducătorul nr 1, unde garantat prețul va fi destul de mare, poate să ia și din neamurile lui, mai ales că dacă familia e mai răsărită, au fost mai multe exemplare care au dat rezultate, nu neapărat cel care la momentul X a ieșit nr 1. Pot să mai fie și verișori, nepoți, strănepoți. Dintr-o familie, sunt mulți care dau rezultate, și atunci poate să ia și nepoți, poate să ia dintr-un frate, și are șanse să reușească.

Acum depinde cum îi este și norocul. Și apoi, depinde și cum are grijă de el, că unui porumbel îi trebuie și masă, și casă, și antrenament dar și noroc, toate la un loc, e un ansamblu, toate fac parte dintr-o echipă. Că altfel, degeaba ai un porumbel bun, dacă nu te ocupi, sau crescătoria e praf, sau zona în care stai tu e dezavantajată. Mai contează și zona. Că dacă stai lângă o pădure, de exemplu, pot fi răpitoare. Și poți să-ți faci o idee greșită, că poate îți ia anumiți porumbei, și tu să crezi că porumbeii n-au fost buni. Sau poate tu l-ai avut pe ăla bun în coteț dar l-ai dat. Să aibă și răbdare, să nu dramatizeze. Până la urmă e un sport, câștigăm, pierdem.

Ce nu-mi place mie și se întâmplă în multe zone, sunt injecțiile. Pe unii îi ambiționează, pe alții îi demoralizează. Vezi pe internet tot felul de campanii, care nu sunt normale. Că la anul se învârte roata. Plus că, tot pe internet, cauți să te informezi despre o problemă și găsești variante care se bat cap în cap. Și într-adevar e greu, pentru cei care vor să înceapă, că nu mai știu ce să înțeleagă.

Acum, șansa ca un tânăr să facă rezultate, nu este doar una. De aceea zic că sunt multe căi prin care ajungi la succes. Deci nu e neapărat ceva bătut în cuie, că trebuie să faci doar într-un anume fel. Eu am urmărit multe cazuri pe internet, unii spun că procedează într-un fel, alții altfel, și culmea e că ambii au avut succes. De aceea zic că nu e o singură cale, deci să nu se demotiveze. Să înceapă fiecare cum crede, și apoi din experiențele pe care le-a avut, va decide singur ce variantă e mai bună pentru el. Și soluțiile pentru fiecare problemă le află, dacă are ambiție și vrea să meargă pe calea asta.”

Ionel Dobre: “Să achizitioneze un porumbel din zona lor, să se orienteze pentru ce categorie optează și să achiziționeze un porumbel pe categoria respectivă, să acorde atenție la caracterul omului de la care cumpără. Seriozitatea este foarte importantă pentru a achiziționa porumbei de calitate. De aceea, le recomand să fie atenți și la alegerea vânzătorului, nu numai a păsării ce urmează a fi cumpărate. Prețul unui porumbel cu șanse de reușită pleacă de la suma de 100 euro în sus. La fel de importantă este și modalitatea în care îngrijesti pasărea, dacă nu îi acorzi atenție la întreținere și tratamente, se poate să fie un pui bun care în schimb să nu dea rezultate”.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

FII PRIMUL CARE COMENTEAZĂ

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICĂ COMENTARIUL