Damboviteanul Catalin Voinea straluceste la etapele de peste 1.000 de km
Șerban Gheorhe este din Bârlad, județul Vaslui și duce cu el o vastă experiență în columbofilie. Fost Campion Național al categoriei Maraton Crescător, a avut mereu linii de porumbei foarte bune.
Este cert faptul că porumbeii de maraton necesită antrenament pentru a da rezultate de top în concursuri. Însă care este cea mai bună metodă de antrenament? Părerile sunt împărțite, fiecare columbofil adoptă strategii diferite, în funcție de propriile experiențe, cunoștințe, timp și logistică.
Cordeanu Vasile este din Vaslui, columbofil cu performanțe deosebite și pasionat de porumbei încă de la vârsta de 8 ani. În crescătoria lui din comuna Chitoc, la 7 km de orașul Vaslui, crește 66 de porumbei, dintre care pe 8 dintre ei îi are scoși la licitație.
Deseori, porumbeii voiajori sunt confundați cu cei de ornament. De fapt sunt două rase diferite de porumbei. Atât porumbelul voiajor, cât și porumbelul de ornament sunt rezultatul multor ani de reproducție selectivă.
Marius Tunduc este Președinte al Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR) din anul 2014, înainte ocupând funcția de Președinte al Comisiei Sportive. În paralel, Marius Tunduc ocupă funcția de Vice-Președinte al Federației Columbofile Internaționale.
Columbofilia este o pasiune, prin definiție, și totodată este știința creșterii porumbeilor călători. Există două tipuri de columbofili: cei care au moștenit, din familie, știința creșterii porumbeilor, și pentru că i-a atras domeniul, au învățat și se ocupă la rândul lor de columbofilie, și a doua categorie este reprezentată de cei care au descoperit columbofilia în mediul social, printre cunoscuți sau din diverse medii, au început să studieze și ulterior să investească în porumbei.
Cosmin Furnică este pasionat de porumbei și are rezultate remarcabile în columbofilie. El deține și îngrijește o crescătorie de aproximativ 250 de porumbei, din care aproximativ 50 de perechi sunt de maraton, 20 de columbodrom, iar restul zburători. Crescătoria lui se află în comuna Șotânga, Județul Dâmbovița și face parte din clubul columbofil Vulcana Pandele.
Indiferent de domeniul de interes, dar mai cu seamă de cel al columbofiliei, măiestria o capeți în timp, după multe experiențe și multe greșeli. Dar știm cu toții că o modalitate foarte bună de a progresa rapid este aceea de a învăța direct de la oameni cu experiență, și mai important, de a avea capacitatea să înveți din greșelile lor.
Porumbeii de maraton sunt deosebiți prin calitățile lor genetice, fiind înzestrați cu un ADN spectaculos, am putea spune. Însă, la fel ca și în cazul oamenilor, câțiva factori sunt esențiali pentru o sănătate de fier și rezultate extraordinare.
Pmar.ro: Aveți în portofoliu porumbei din familii cu ADN puternic. Ce familii dețineți în prezent?
Mihai Sebastian Bodor este din județul Iași și actualmente locuiește în comuna Valea Lupului. De profesie este asistent social, iar pasiunea lui pentru columbofilie îi aduce cele mai mari satisfacții.
Daniel Magirescu este din Bacău, inginer de profesie, a absolvit Universitatea “Vasile Alecsandri”, specializare cu profil tehnic, Tehnologia Construcţiilor de Maşini.
Florin Vartolomei din Comănesti, jud.Bacău, este un personaj cu notorietate în breasla columbofililor din România, cu nenumărate premii obţinute la catergoriile fond și mataron: 3 premii Gold, in valoare de 30.000 lei, cel mai mare premiu la categoria Fond Tineret din Campionatul Național Gold al României, și multe alte premii onorabile.
Porumbel Maraton (pmar.ro) este un site dezvoltat în primul rând din pasiune. Proiectul a prins viaţă din necesitatea creării unui spaţiu de interes comun pentru columbofilii din toată lumea.